Work Less – un vis greu de atins?

Sa muncesti mai putin, cand de atatea ori ai auzit mesajul « trebuie sa muncesti mai mult », este de-a dreptul socant. De cate ori ne intrebam ce relatie avem cu munca? Este una functionala si implinitoare sau dimpotriva, am ajuns atat de de dependenti de ea, incat muncim atat de mult si intr-una, incat abia daca mai vedem ce facem in afara de asta ? Ori suntem cumva prinsi in munca, insa nu avem eficienta, nu facem decat sa amanam sarcinile importante, dar ne place sa fim prinsi intr-un cerc vicios, in care sa fim ocupati mai tot timpul. Cred ca din ce in ce mai mult auzim in jurul nostru despre oboseala cronica, burn out, despre epuizare.

Ultima perioada a adus cu ea dincolo de sentimentul de bizar, pe acela de teama, anxietate, de incertitudine si atunci nu este surprinzator ca multi ne simtim epuizati, fara energie, secatuiti. Munca ne amorteste emotiile, ne este de multe ori pavaza si ne ajuta sa mergem inainte. Sa trecem peste suferinta emotionala, sa ne cream iluzia ca suntem puternici. De cate ori nu am auzit ca ne-am luat cu treaba sau cu munca, pentru a uita, pentru a depasi anumite stari sau evenimente.

Dar oare, pastrand munca doar la nivelul unui mecanism de aparare, nu facem cumva sa extragem atat de putin din ea si sa ii dam atat de mult din timpul si din energi noastra? Personal, cred ca munca este o latura importanta a vietii si a personalitatii noastre, fiind cea care ne defineste, ne ajuta sa ne cream o identitate, ne da sentimentul controlului si independentei. In acelasi timp, cred ca ea poate sa aduca sens, sa ne imbagateasca ca si fiinte umae, sa ne ajute de ne transforma  si depasi, daca reusim sa nu ajungem in stadiul in care o facem robotic, pentru a ne indeparta gandurile si emotiile negative.  

Cand orele pe care le petrecem muncind nu se traduc adesea in satisfactie si rezultate si atunci este momentul poate sa spunem « stop ! », sa luam o pauza si sa vedem cum putem sa imbunatatim ceva. Poate multi veti spune ca nu e atata de simplu : responsabilitatile si datoriile se intretin precum un cerc vicios din care simtim ca nu mai putem iesi. Cu siguranta nu este cea mai sanatoasa alternativa ca de maine sa ne luam un an sabatic, nu toti ne permitem acest lux! Totusi, cum sa facem sa gasim un echilibru, sa devenim din nou multumiti si sa ne regasim energia.

In primul rand, iata ca solutia este sa incercam sa muncim mai putin, sa ne incarcam bateriile. Uneori e mai bine sa muncim in sprinturi care sunt urmate de pauze prin care ne reincarcam bateriile.  Ca sa muncim mai putin e nevoie sa fim mai selectivi legat de ceea ce este prioritar sa facem. Deci va trebui sa alegem din lista de « to do » mai putine lucruri. Insa atunci cand alegem acele lucruri de facut, este important ca acestea sa fie esentiale si sa fim constienti de progresul pe care il aduc. De multe ori incepem sa rezolvam lucruri si ne concentram pe sarcini marunte, care nu ne aduc valoare, ba mai mult ne fac sa intarziem sa rezolvam ceea ce este important. Totodata, daca ne vom pune o limita de timp – insemnand ca azi lucrez 8 ore maximum in loc de 9 sau 10 – cum fac de obicei, si ne concentram pe ceea ce este important, vom ajunge ca aceasta mica presiune a timpului sa ne faca mai eficienti si mai focusati.

Cea mai mare provocare va fi ca noi sa respectam limita pe care ne-am impus-o – adica aceea de a lucra numarul de ore propus si nu mai mult. Mereu vor ramane alte lucruri de facut si alte proiecte in curs, iar asta nu inseamna ca trebuie sa resimtim vreo vinovatie, anxietate ca nu am dus totul la bun sfarsit in acea zi. Este evident un gand total irational care nu face decat sa intretina dependenta noastra de munca.

Un mic truc pentru a respecta limita autoimpusa este sa ne program o activitate recreativa, prin care sa ne regeneram energia: citim, ne plimbam, ne intalnim cu un prieten. Atunci, avand deja o agenda planificata, poate un eveniment sau o programare deja fixata, vom avea si o motivatie sa fim mai eficienti si sa respectam orele stabilite. Asta inseamna sa incepem sa vedem timpii morti, neproductivi, « waste-ul »  din activitatea noastra si sa facem tot ceea ce putem ca sa il eliminam, astfel incat sa ne concentram pe ceea ce este inalt prioritar si ne ajuta sa ne indeplinim obiectivele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s