Daca in viitor ai fi bine, ai face mai usor schimbarile?

Citeam deunazi un articol in care autorul scotea in evidenta ideea de a-ti recunoaste meritul si abilitatile de a fi depasit situatii dificile, de a trece prin experiente dureroase si de a te arata in final rezilient. Si ma intrebam daca cel mai dificil lucru este sa arati recunoasterea aceasta dupa ce ai trecut prin diverse experiente, le-ai depasit si acum esti intr-un punct in care ai gasit echilibrul, ai invins cum s-ar zice, sau mai degraba este al naibii de dificil sa iti acorzi acest credit in avans. Atunci cand viata si realitatea te pun in fata unor schimbari pe care nu le poti evita, sau care devin imperioase, insa care te sperie intr-atat incat te impietresc si iti vine sa ramai blocat pentru totdeauna. Oare cati dintre noi nu am fost pusi in fata necunoscutului, in fata unor alegeri si decizii cu adevarat dificile si in acele momente, fara indoiala ca ne-am intrebat in sinea noastra : « oare am puterea sa trec prin asta ? », « oare voi face fata ? ». Cata nevoie am fi avut in acele momente sa ne dam credit, sa ne uitam cu adevarat la cine suntem, ce en dorim si ce putem sa facem, sa anihilam toate fricile – adesea irationale – si sa dam mai mult credit fortei noastre interioare. De cele mai multe ori, lasam sa  vorbeasca frica in locul puterii noastre interioare – si asta ne tine blocati in a nu face schimbari care adesea sunt inevitabile.

In acel moment cand in minte se iveste ideea schimbarii si totodata cu ea si frica, poate ca ar fi foarte de ajutor sa ne imaginam ca vorbim cu sinele nostru viitor, care deja a depasit acele obstacole, cu succes chiar. Atunci cand depasim un hop in viata noastra si ne uitam retrospectiv, ne dam seama ca noi cei de acum am vrea sa avem o putere extraordinara si sa fi putut vorbi cu noi cei din trecut: sa ne spunem ca o sa reusim, ca putem, ca totul sta in forta noastra si ca avem tot ceea ce ne trebuie pentru a creste, a ne dezvolta. Incercati sa faceti acest exercitiu mental: voi cei de acum, care ati depasit poate o perioada dificila, uitandu-va la cei care erati acum o vreme. Din aceasta postura ne dam seama  mult mai usor de toate credintele limitative care ne tineau pe loc, de cat de irationale erau temerile noastre. Este mult mai usor sa facem acest exercitiu din postura celui care a reusit, din postura noastra trasnformata, trecuta prin evenimente si schimbari. 

Dar oare cat de mult ar fi ajutat daca am fi putut atunci cand nu mai credeam in nimic, sa putem sa ne proiectam cu ultima farama de optimism acest Eu ideal, care a reusit sa gaseasca in  el insusi resursele prin care sa se transforme si sa se desavarseasca prin schimbare. Atunci cand ne indoim de noi insine, cand preferam sa stam intr-un context blocant si dureros, dar totusi confortabil prin familiarul sau, sa incercam sa vedem acest nou Eu, acest om nou care, nu doar ca a reusit sa supravietuiasca, ci a generat o schimbare in viata sa care l-a ajutat sa evolueze. Ramanem de multe ori in relatii toxice sau blocante, in joburi care nu ne plac si nu ne implinesc, in situatii in care ne blazam si ne amortim amagindu-ne ca supravietuim si ca acest familiar este normalul. De cele mai multe ori frica este cea care ne tine acolo si ne da iluzia ca acel familiar este securizant si ca nu se va schimba vreodata. Ne este greu sa ne imaginam ca se poate schimba si nu neaparat in sensul bun, obligandu-ne sa acceptam o schimbare fortuita. Dar pentru ca schimbarea in bine sa se produca, trebuie sa facem ceva nou, sa initiem schimbarea si asta reusim doar daca avem incredere ca in noi sta puterea, dincolo de neputinta si vulnerabilitate. Asa ca, daca acum esti in fata unei schimbari grele, gandeste-te pentru o clipa la tine cel care va fi trecut prin ea, la cum vei fi dupa ce vei fi izbutit sa depasesti momentul. Oare ce vei fi invatat, oare ce vei fi aflat despre tine si ce sentiment ai acum dupa ce ai reusit?               

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s