Fixed vs. Growth Mindset

Cand am aflat despre cartea lui Carol Dweck, “Mindset”, si despre tema centrala – aceea ca perspectiva pe care o adopti despre tine iti influenteaza decisiv modul in care iti gestionezi viata, modul in care iei decizii si te raportezi la success si esec, mi-au venit in minte oamenii pe care i-am cunoscut de-a lungul vremii cu ambele atitudini.

Intr-adevar, am reperat in minte oameni care confruntati cu situatii problematice, esec, puneau totul pe seama intamplarii, pe seama factorilor externi, renuntand sa inteleaga ceva din acele experiente, sa constientizeze care a fost rolul lor in ecuatie si ce ar putea face mai bine pe viitor.  Cu o gandire fatalista si autolimitativa, renuntatu sa mai spere, lupte sau sa incerce din nou. 

Acest “a incerca din nou” cred ca este definitoriu pentru a delimita intre un mindset orientat pe crestere, dezvoltare si unul fix, rigid. 

Teoria lui Dweck mi se pare valida, daca o raportez la teoria locusului controlului care afirma ca cei care pun succesul si esecul pe seama calitatilor si abilitatilor propriii au un locus al controlului intern, in schimb cei care atribuie esecul factorilor externi, au un locus al controlului extern – considerand ca nu pot influenta mersul lucruilor in niciun fel.  Din perspectiva aceasta, consider ca Dweck vorbeste mai degraba despre convingerile noastre legat de ceea ce suntem capabili, decat despre abilitatile noastre in sine.

Din perspectia sa cei cu un “fixed mindset”, considera ca inteligenta, personalitatea si abilitatile lor sunt imposibil de influentat, in schimb ce persoanele cu un mindset orientat catre dezvoltare, crestere – “growth mindset”, sunt orientate mereu catre invatare, avand credinta ca pot sa dezvolte si sa cultive talente si abilitati.

Pe undeva, teoria ei este invalidata de studiile in psihologie care au demonstrat ca personalitatea odata formata este foarte putin probabil sa se schimbe, iar inteligenta are o importanta componenta genetica.

Evident ca exista multe mecanisme compensatorii prin care oamenii pot sa gaseasca strategii, modalitati de rezolvare a problemelor si de foarte multe ori nu nivelul abilitatilor si competentelor in sine este cel care franeaza atingerea unui rezultat, ci mai degraba credintele si convingerile noastre limitative.

A cauta doar contextele in care ne simtim securizati din perspectiva atingerii unui rezultat, inseamna a evita esecul cu orice pret, ceea ce face ca abilitatile noastre sa ramana la nivelul actual, sa ramanem pe un teren sigur insa anost si fara potential de a ne dezvolta. 

Astfel un “growth mindset” inseamna sa  :

  • Percepem un esec ca pe o oportunitate de invatare
  • Cautam provocari si sa iesim din zona de confort, din ceea ce inseamna cunoscut
  • Avem convingerea ca putem sa ne valorificam abilitatile si aptitudinile si chiar sa le dezvoltam si sa le stimulam
  • Percepem feedback-ul intr-un mod constructiv
  • Manifestam persistenta, perseverenta si toleranta la frustrare
  • Fim deschisi catre a incerca lucruri si experiente noi.

Advertisement