Sa avem grija ce obiceiuri suntem pe cale sa ne construim in izolare!

Photo by cottonbro on Pexels.com

Studiile au demonstrat ca un obicei se formeaza in 21 de zile si tinand cont de faptul ca in perioada urmatoare vom fi in casa poate chiar cateva luni, cu mici iesiri pentru nevoi stringente cum ar fi cumparaturile sau plimbatul cainelui, ar fi bine sa fim atenti la ce rutina ne setam acum. Cu siguranta ca in primele zile am resimtit cu totii disconfort pentru ca a trebuit cumva sa iesim din tiparele in care ne duceam viata. Obiceiurile pe care le avem reprezinta rutine aducatoare de confort, de stabilitate si de previzibil in viata noastra. Uneori insa, se intampla ca aceste obiceiuri sa ne impiedice sa ne realizam cu adevarat ceea ce ne-am dori. Greseala este ca ramanem doar la stadiul de dorinta, fara insa a ne si asuma ceea ce implica realizarea unui obiectiv. Cred ca o mare parte dintre noi suntem de acord ca a realiza niste obiective nu e floare la ureche si ca aceasta implica efort sustinut, consecventa, adica aproape un obicei, o rutina care sa fie in concordanta cu ceea ne dorim si ne-am propus sa realizam.

Este dificil insa sa intreprindem actiuni care nu fac parte din rutina cotidiana – ar insemna sa rivalizeze cu obiceiuri si automatisme care intra in functiune de la sine, sa depunem eforturi de constientizare nu tocmai reduse. Atunci intrebarea care se pune este daca suntem dispusi sa facem aceste eforturi? Ce anume ne ajuta sa deprindem obiceiuri si comportamente care sunt in acord cu scopurile noastre? Cum putem fi mai constienti astfel incat sa nu resimtim un efort si un consum mare de energie?

Am un raspuns la aceste intrebari : este aproape la fel ca mersul pe bicicleta sau conducerea unui autovehicul. Mai intai toate actiunile/manevrele sunt stangace, necesita efort, concentrare, consum energetic din partea noastra, adaptare continua. Doar dupa mult exercitiu, acestea se automatizeaza, devin deprinderi. La fel se intampla si cu stilul nostru de viata. Initial vom inlocui vechi deprinderi si tabieturi cu alte comportamente mai sanatoase, mai in acord cu ceea ce ne dorim prin depunerea unui efort.

In acomodarea cu schimbarea survenita in viata noastra in ultimele saptamani,  parcurgem un proces de deconditionare treptata, inlocuim incet-incet comportamentele nedorite cu altele care vor acea un efect pozitiv, care ne vor ajuta sa acceptam ami usor realitatea. Dificultatea vine din faptul ca adesea efectele pozitive vin mai tarziu, fiind vorba despre o investitie pe termen mai lung. In schimb, obiceiurile nesanatoase (fumatul, jocurile pe calculator, pierderea timpului, amanarea, distragerea prin activitati neproductive) au efecte imediate si astfel noi primim recompensa automat. Tocmai de aceea este dificil sa le inlocuim cu altele care ne promit rezultate superioare, insa pe termen mediu sau lung.

Chiar daca efectele pozitive sunt pe termen lung, putem totusi sa gestionam implementarea unor noi obiceiuri in viata noastra. Un mic truc este ca initial sa nu le indepartam brusc si agresiv pe cele care nu ne plac. E recomandabil sa incercam sa ierarhizam activitatile in ordinea in care ne displac, astfel incat sa se succeada de la cea mai neplacuta la cea mai placuta – si fiecare activitate care succede celei anterioare sa reprezinte o recompensa, un fel de intarire pentru aceasta. Daca vom incepe in ordinea inversa, de la actiunea placuta catre cea neplacuta, atunci exista o mare probabilitate sa nu ducem la bun sfarsit actiunile care ne displac. In cazul in care vorbim despre activitati regulate, aceasta succesiune va deveni un obicei si atunci efortul depus se va micsora odata cu trecerea timpului.

De retinut ca obiectivele mari incep cu schimbari foarte mici, de la activitati banale, cotidiene insa care au efecte in planul mai larg al vietii noastre. Voi cat de motivati sunteti sa faceti acesti pasi mici?

Advertisement