De ce femeile sunt afectate mai mult de burnout?

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Burnout-ul se refera la starea de oboseala cronica, atunci cand suntem coplesiti de munca, de un proiect important sau de stress. In perioada aceasta de pandemie, toti ne confruntam cu solicitari care adesea ne depasesc nivelul de energie, resursele fizice si mentale uneori. Cercetarile din neurologie arata ca femeile se raporteaza si resimt stresul diferit in comparatie cu barbatii. Tocmia de aceea, ele acumuleaza stres in moduri si grade diferite. Astfel, tendinta naturala a femeilor este aceea de a oferi ajutor in perioade stresante, de a se pune pe  un plan secundar, in timp ce barbatii adopta mai degraba comportamente de tip « fight or flight », cu un grad mai mare de activism si chiar de agresivitate. Astfel, sunt cativa indicatori care trebuie sa iti atraga atentia daca esti femeie si vrei sa eviti burnout-ul:

Ai uitat de nevoile tale  

Daca realizezi ca nu faci nimic pentru tine, ci dimpotriva, ca timpul tau se dedica aproape in totalitate celorlati, esti probabil in situatia in care a utiat de nevoile tale, nu le mai constientizezi. Iata de ce esti mai predispusa sa acumulezi frustrare si rezervorul tau de energie sa sece rapid, pana sa ajungi chiar la burnout. Cultural, femeile sunt invatate sa manifeste grija, afectiune, sa fie atente la ceilalti si la nevoile lor. Adesea resimt o presiune sociala si culturala sa se manifeste astfel si putine au curajul sa fie atente si la nevoile lor si sa si le implineasca, fara a simti culpabilitate. Iata de ce dincolo de burnout, femeile sunt predispuse mult mai des la depresie, oboseala cronica si alte boli psiho-somatice.  

Ai devenit mai cinica

La prima vedere cinismul poate parea un indicator de pragmatism, de rationalitate si el este intalnit uneori la femeile care opereaza in medii de business, dar nu numai. Sub iluzia pragmatismului si a orientarii catre esential, se ascunde de fapt o aplatizare emotionala care este vecina cu depresia. Daca iti dai seama ca nimic nu iti mai face placere, ca munca te absoarbe cu totul si nu mai ai timp de hobbyuri, pasiuni sau nu mai ai timp liber deloc, ca nu te mai impresioneaza nimic, poate fi un semn de burnout. Se intampla de asemenea in mediul profesional ca femeile sa adopte adesea roluri de suport, adminstrative, fara putere decizionala, incercand sa demonstreze cu varf si indesat competenta lor. Aceasta este inca una din strategiile care duc inevitabil la burnout pentru ca implica o mare epuizare asociata cu frustrarea.   

Esti tot timpul in priza

Poate parea ca a fi conectata si a nu lua pauza este un semn de productivitate, eficienta, insa a fi mereu in priza insemna adesea sa nu pui limite intre viata personala si cea profesionala. In acest context in care toti lucram de acasa, pentru femei este din ce in ce mai dificil sa puna limite, sa delimiteze timpul si spatiul de munca, de cel de viata familiala si de viata personala.Timpul personal devine o notiune abstracta si imposibil de integrat in orarul supraaglomerat.  

 Ai probleme cu somnul

Acest indicator se leaga de cel amintit anterior si decurge cumva din faptul ca a fi conectat mereu la partea profesionala dar si la treburile casnice, face ca nivelul de anxietate sa creasca.  Anxietatea genereaza tulburari de somn si apoi ca un cerc vicios, epuizarea resimtita creste nivelul de anxietate si depresie.

Ce poti face ?

Este paradoxal cum ne dam seama cat de mult credintele irationale pe care femeile le-au interiorizat, modelel sociale si culturale le predispun  de foarte multe ori la esec si la burnout.  In acest context, a avea grija de sine, desi prioritar, este cu desavarsire ignorat. Chiar daca pare indezirabil social sa spui ca esti epuizata (pentru ca societate asteapta sa te conformezi la o mie de cerinte ca femeie), burnoutul nu trebuie ascuns sau nu trebuie sa fie ceva de care sa iti fie rusine.

Nu se iese prea usor din asta, solutia nefiind mereu a-ti lua o vacanta in creierii muntilor, ci mai degraba a rezolva problemele din subsidiar. Fara sa ai contact profund cu nevoile tale, fara sa le contientizezi si sa le dai atentie, nu vei reusi sa gasesti echilibru si sa incepi le acorzi un timp si spatiu. Ca sa primeze nevoile tale, vocile exterioare (fie ca vin din sfamilie, societate, grup de prieteni) trebuie sa « scada in volum » si doar tu esti cea care poate face asta, incepand sa delimitezi ce este alt tau si ce vine de a altii in toata aceasta presiune de a face totul.

Advertisement