
Atat de mult visam unii dintre noi sa lucram de acasa mai mult, in tihna, cu o cafea calda dimineata si un suc de fructe alaturi, in linistea casei noastre in care speram sa avem mai mult focus. A lucra de acasa echivala in imaginatia multora cu o productivitate mai mare, lipsa distractorilor, castig de timp pentru ca nu ne mai deplasam la birou.
S-a dovedit insa, a fi o mare provocare atunci cand te trezesti ca ai o mie de call-uri si copilul in permanenta inchis in casa, fara posibilitati prea multe de explorare, cu riscul de a se plictisi repede, orice varsta ar avea. Astfel ca in acest context atipic, e nevoie sa fim constienti de toate limitarile, sa renuntam la perfectionism si la ideea de parinte bun sau rau. E nevoie in primul rand sa acceptam situatia si avem ingaduinta fata de noi.
Putini sunt parintii care beneficiaza de suport in aceasta perioada si reusesc sa isi gestioneze cu un efort rezonabil activitatile si totodata viata familiala. Cei mai multi dintre ei penduleaza intre sarcini de munca, pregatirea mesei, timp cu copiii si daca mai ramane, timp cu partenerul. Aproape ca este un must sa gaseasca un nou echilibru si sa isi creasca eficienta.
Cu siguranta te afli, macar partial in tablou descris mai sus si daca nu ai facut-o deja, iata cateva repere care te-ar putea ajuta sa treci cu bine peste aceasta perioada.
Acceptarea situatiei
Cu totii am avut un soc si ne-am aflat in negare atunci cand lumea s-a intors cu totul, cand planurile noastre a trebuit sa fie reajustate sau chiar anulate. Ne-am regasit intr-un cntext in care trebuie sa gestionam mai mult singuri, fara suport si ajutor, sarcini diverse, planuri multiple care acum se intersecteaza mai mult ca niciodata : viata profesionala, viata familiala, cea de parinte si cea de cuplu. Daca reusim sa trecem peste negare si furie, sa acceptam realitatea asa cum este, vom reusim sa punem ordine si in toate aceste planuri, evitand astfel un amalgam care ne-ar putea duce la epuizare foarte rapid.
Stabileste o rutina
Lucrand de acasa cu copiii in cealalta camera, probabil ca nu va presupue un program clasic si de aceea e nevoie sa iti ajustezi programul, ordinea acitivatilor, sa gasesti o succesiune de activitati care se dovedeste a fi cea mai eficienta. Astfel, poate este necesar sa devii mai matinal in aceasta perioada (multe studii arata ca oamenii matinali sunt mai eficienti si au succes), sa incepi ziua de lucru inainte de trezirea copiilor astfel incat in liniste sa poti sa rezolvi sarcinile esentiale sau mai complexe. Apoi, copiii au nevoie de o oarecare stabilitate care sa le creeze siguranta si a avea o rutina le creeaza sentimentul de previzibil, ii securizeaza – ei stiu ca lucruile urmeaza sa aiba loc intr-o ordine si ca ele se intampla conform asteptarilor. Aceasta rutina are cumva semnificatie ritualica in acest context ambiguu, care ne anxieteaza pe foarte multi dintre noi. Astfel, rutina ne ajuta si pe noi sa ne recapatam sentimentul de siguranta, sa scapam de frici, anxietate, sa ne reechilibram.
Seteaza prioritatile pentru perioada aceasta

Cu siguranta este greu sa faci planuri, sa stii cum se vor schimba lucrurile de la o zi la alta. Cu toate acestea, nimic nu te impiedica sa iti propui lucruri care tin de tine, pe care le poti controla. La o adica, poti sa iti schimbi prioritatile in functie de ce schimbari intervin pe parcurs. Chiar si in acest context dificil avem sarcini de indeplinit pentru zona profesionala, sarcini casnice si de ce nu activitati care ne vizeaza pe noi insine. A-ti stabili prioritatile te ajuta sa ai lucruile mai clare in minte, sa stii catre ce iti indrepti atentia si focusul in aceasta perioada, despre care e drept ca nu stim cat va dura.
Renunta la perfectionism
Este total irational sa iti doresti sa faci lucrurile perfect, in general, si cu atat mai mult acum cand toti suntem suprasolicitati si este un context care nu ne permite neaparat sa ne manifestam asa cum am face-o in mod uzual. A cere de la tine sa nu iei in seama schimbarile aparute si sa astepti sa desfasori activitatile la fel, sa ai aceeasi disponibilitate emotionala si de timp pentru copii, este total nerealist. Asadar, daca ti se intampla in perioada aceasta sa nu poti fi disponibil pentru copiii tai atat cat ti-ai dori sau cat si-ar dori, e important sa ai ingaduinta fata de tine, sa nu te culpabilizezi si sa iti adaptezi asteptarile. Este drept ca si pentru ei este o perioada in care simt ca se plictisesc sau se simt mai ignorati. Totusi, acest context ne ajuta pe de o parte sa gasim o solutie – in sensul de a le sugera anumite activitati (la care poate nu ne gandema pana acum) si in acelasi timp ii ajuta pe copii sa devina un pic mai autonomi, sa isi gestioneze timpul in care sunt singuri, sa gaseasca preocupari, sa fie creativi, sa inventeze jocuri. Atata vreme cat stiu ca tu esti prezent in casa, disponbil in cazul in care au nevoie, in cazul in care vor sa iti arate ceva sau sa te intrebe ceva – ei se vor simti in siguranta.
Dedica un timp doar pentru tine
Pare de domeniul fantasticului sa dedici timp pentru tine in aceasta perioada. La prima vedere multi avem tendinta de a ne sacrifica sau pur si simplu nu intrevedem vreo posibilitate prin care sa gasim un timp doar pentru noi. Toleram frustrarea si resimtim presiunea de a face totul, de a rezolva totul. Insa, este necesar imperios sa ne incarcam bateriile, in cazul in care vrem ca putinul timp dedicat copiilor sa fie unul de calitate si nu incarcat de stres, frustrare, absenta, desi suntem prezenti fizic. Cu siguranta este imposibil si deloc sanatos sa ne punem in paranteza in aceasta perioada – asa incat toate celelate puncte despre care am detaliat mai sus, ne ajuta sa identificam cat de putin timp pentru noi in care sa ne orientam atentia catre relaxare, dezvoltare personala si orice altceva simtim nevoia. Chiar daca am mentionat ca ne ajustam programul, astfel incat uneori sa lucram cand copiii dorm, este important sa nu neglijam orele de somn – in lipsa odihnei riscam sa clacam si sa ajungem la burnout. De aceea este important ca daca suntem foarte matinali, seara sa ne stabilim o ora rezonabila la care mergem la culcare, astfel incat sa avem macar sapte ore de somn. In conditiile in care avem o rutina stabilita, prioritati deja ierarhizate, ne putem identifica si nevoile personale si alege pe care dintre accestea le vom satisface. Asta ne ajuta sa gasim energie atat pentru activitatea profesionala cat si pentru copiii nostri, ne creeaza un echilibru emotional, mental si fizic.