Sa ne propunem scopuri mici in loc de planuri marete

Ne setam standarde pentru noi insine, pentru cei din jur, pentru ceea ce se va intampla, traind cumva iluzia controlului si apoi dezamagirea realitatii care nu corespunde cu ceea ne imaginam si impunem adesea.

Desi nu ne dam seama, dorindu-ne sa facem lucruri marete, sa atingem un nivel foarte ridicat, nu facem decat sa ne punem in imposibilitatea de ne atinge aceste obiective. Aud adesea oameni care vor sa faca multe, sa scrie carti, sa faca sapte proiecte in acelasi timp, sa invete trei limbi straine sau sa caute cu disperare un job care e departe de competentele lor. Nu fac decat sa isi refuze sansa la progres si dezvoltare personala.

Intr-adevar ii admir pentru ca au aspiratii inalte, pentru ca in aparenta nu se multumesc cu putin! Este chiar minunat sa crezi in tine si sa vrei multe de la tine si de la ceilalti. Pana cand nu te dispersezi in sapte directii si pana cand nici tu nu mai sti ce este important sau prioritar. Tocmai de aceea, mi-am zis ca este mai bine sa facem putin cate putin din ceva important pentru noi, fara sa ne descurajam ca nu facem lucruri marete.

Mai important si mai greu este sa avem o consecventa – adica sa facem cate putin in fiecare zi, cu regularitate, disciplina, loialitate si cu pasiune. Asta mi se pare mai greu de facut. De cate ori nu v-ati zis ca veti face unele lucruri zilnic, insa v-ati luat de cele mai multe ori cu alte treburi cotidiene?

De cate ori nu suntem deviati de la ceea ce este esential pentru planul nostru maret, de evenimente aparent urgente, inerente! De cate ori nu ne punem pe lista mentala o mie de planuri si incepem sa lucram la ele, dar nici nu apucam sa avansam putin, ca deja ne trezim fara energie, fara chef… ne demobilizam fara sa vedem ca de fapt ceea ce trebuie sa ne stablim, sunt scopuri mici, marunte aparent, dar care, unul cate unul atins, ne conduc incotro vrem. 

Ori de cate ori mi-am urmat scopul consecvent si am avut perseverenta de a face pasi mici, insa cu o regularitate constanta, de fiecare data planurile mele au fost aproape asa cum mi le-am conceput in plan mental. Ceea ce ne lipseste de multe ori este planul mare transformat in planuri mult mai mici, mai specifice si concrete. Este atat de greu sa aducem in plan concret, in viata reala si sa vedem cum se materializeaza acel « how to ». Asa ca inainte de a incepe sa va setati obiective uriase, incepeti sa vedeti ce anume va duce intr-acolo, disecati scopul in actiuni si mini-scopuri si incepeti cu actiuni mici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s