With the flow…

Photo by Saleem Akthar on Pexels.com

E drept ca n-am mai scris de ceva vreme aici din diverse motive, unul dintre ele fiind ca anul a inceput intens si am intrat intr-un flow care m-a tinut prinsa.

Totusi, asta nu m-a impiedicat sa mai gasesc momente de reflectie si sa constientizez ca imi place ceea ce fac, ritmul in care sunt acum si faptul ca aceasta stare se autointretine. Si tot gandidu-ma, mi-am adus aminte de conceptul de flow si de psihologia pozitiva a lui Mihaly Csikszentmihalyi, despre care am aflat acum cativa ani, chiar in timpul facultatii.

Totodata, citeam o carte la fel de interesanta pe o tema care atinge prin comparatie si notiunea de flow. E vorba despre “Grit” cartea scrisa de Angela Duckworth.

Initial autoarea pleaca de la premise ca “grit” este echivalent cu conceptul de “flow”, insa intrand mai in profunzime si analizand, concluzioneaza ca “grit” se refera mai mult la persistenta si rezilienta de a continua anumite actiuni, astfel inca sa atingi un rezultat, sa depasesti obstacole, sa te antrenezi si sa iti desavarsesti competentele.

Stare afectiva asociata nu este nicidecum una placuta, asa cum este cea de “flow” in care vorbim de un focus continuu, fara efort, intr-o directie anume. Dimpotriva, pentru a ajunge la starea de flow, “grit” este un pas necesar, cu alte cuvinte trebuie sa ai puteresa sa rabzi, sa persisti, sa te antrenezi pana cand atingi acel nivel de expertiza si usurinta sa desfasori o activitate pana cand ea se converteste intr-o stare de placere, de constienta extinsa, in care esti una cu ceea ce faci. Atunci energia ta este consumata in mod eficient si rata de efort este foarte mica, intrucat starea de “flow” este precum un perpetuum mobile care se autointretine si care te energizeaza.

Poate ca este greu de inteles de ce uneori e foarte greu sa te rupi din anumite activitati, sa pui stop si sa iti orientezi focusul catre altceva – nu este nimic altceva decat starea de flow si studiile arata ca ea este asociata cu un nivel crescut de wellbeing (stare de bine). De aceea va doresc sa aveti persistenta si anduranta sa ajungeti pana in acest punct, astfel incat motivatia si satisfactia sa vina din interior. 

Advertisement