Iuzii virtuale care ne schimba mintea

Photo by meo on Pexels.com

Devine din ce in ce mai greu sa faci o selectie a informatiei la care sa te  expui si o simpla analiza de continut a ceea ce circula in mediul online releva cateva leitmotive.  Se propovaduiesc platitudini de tipul “love yourself”, “the best is yet to come”,”pune-te pe primul loc” “gandire pozitiva”, “you deserve more” si lista poate continua cu variatiuni pe aceeasi  tema.  

Dincolo de faptul ca vorbim despre o cale facila aparent de a gasi implinirea si echilibrul, aceasta “spalare de creier” induce treptat idei total nefondate.  E intr-adevar dificil sa prelucrezi si sa digeri continut mai elaborat, mai articulat din punct de vedere logic, dar mai putin accesibil la o prima citire.

Si totusi aceste bloguri au consumatori intr-un numar destul de mare, ceea ce este explicabil din anumite puncte de vedere –  creeaza iluzia solutiilor “pe tava”, in cativa pasi. In esenta, repeta la infinit aceleasi texte sub alte forme, contestad aparent credinte invechite, venind cu modele noi de stil de viata si comportamente.  

Fiind implicit expusa la astfel de texte si continuturi (desi le evit pe cat posibil) nu pot sa nu-mi pun intrebari legate de cat de realist vrem sa  percepem lucrurile, sa le intelegem si sa iesim din iluzie.  Insa mintea noastra prefera iluzia, este mai confortabila pe termen scurt si poate ca venind acelasi mesaje din diverse surse, ni se creeaza senzatia de familiar. 

In SUA pare ca renaste un curent socialist care se vrea o alternativa la capitalismul exploatator si la problemele lumii actuale  – poluare, reducerea resurselor, etc.  Pe fondul unor schimbari de idei si a infuziei masive de mesaje de tipul “ lucrurile materiale nu conteaza, ci experientele”, “work less, travel more”, “care about the environment” se propaga usor-usor concepte gresite despre capitalism. Desi nu este cea mai buna dintre lumile posibile, totusi aceste idei uniformizatoare la nivel global amintesc de epoci nu demult apuse. 

Din pacate, functioneaza din ce in ce mai mult psihologia maselor, fiind potentata de social media si desi avem mai mult ca oricand acces la informatie de calitate, validata si demonstrata stiintific, pare ca este cel mai greu de procesat acum.  Eu personal, resimt aproape ca agresiva informatia cu care intru in contact si e foarte greu sa filtrez, desi consider ca spiritul critic nu m-a parasit inca.

De aceea, cred ca esential pentru lumea in care traim este sa ne antrenam aceasta capacitate de a ne pune intrebari, de a chestiona si de a ne indoi. Poate ca asta este obiectivul educatiei pentru copiii nostri, intr-o lume in care ne gandim ca ceea ce este valid azi, maine va fi desuet.

Advertisement