Cand esti nevoit sa cauti un job in acest context afectat de COVID-19

Photo by Tim Gouw on Pexels.com

Desi online-ul este plin de articole alarmiste in plina criza a sanatatii si in fata amenintarii COVID-19, multi dintre noi nu suntem panicati doar de aspecte legate de sanatate, ci si de aspecte legate de partea profesionala – ce se va intampla cu joburile noastre ? Cum vom putea sa ne cautam un alt job daca vom fi pusi in fata acestei provocari in cateva zile, o saptamana sau o luna ? Piata muncii cunoaste schimbari de la o zi al alta in acest context in care angajatii, in cazul fericit sunt trimisi sa lucreze de acasa sau din pacate, sunt trimisi in somaj tehnic ori disponibilizati.

Este o perioada generatoare de stres la cote inalte, cu atat mai mult cu cat libertatea de miscare si de inititiativa sunt restranse pentru foarte multi dintre noi.

Pusi in fata unei schimbari care se impune, probabil ca ati inceput sa aplicati pentru joburi insa rezultatele dorite intarzie sa apara. Angajatorii nu va contacteaza, semn ca poate nu au primit CV-ul sau acesta s-a pierdut printre sutele de candidaturi fara a se remarca prin ceva anume. Ce va scoate din anonimat in cazul acesta? Cum sa faceti ca recruiterii sa sesizeze atuurile de care dispuneti si ca sunteti ceea ce cauta asiduu pentru organizatie? Pentru foarte multe posturi nici nu trebuie sa caute prea mult pentru ca primesc inca din prima zi a publicarii anuntului de recrutare sute de candidaturi si fac alegerea imediat.

De aceea promptitudinea este cea care va evidentiaza si rapiditatea cu care trimiteti CV-ul. Uneori este bine sa adoptati o atitudine proactiva, sa trimiteti candidaturi spontane si sa abordati direct recruiterii si managerii. E posibil ca CV-ul dumneavoastra sa nu atraga atentia recruiterului daca este prea mic, prea succint (1 pagina) sau daca este prea stufos si detaliat, deci dificil de parcurs si de analizat. Recomandarea este ca CV-ul sa arate structurat, suficient de detaliat in ceea ce priveste atributiile, realizarile, aspectele relevante pentru postul pe care l-ati ocupat si simultan pentru postul pentru care aplicati.

Inainte de a incepe sa trimiteti candidatura, sa contactati recruiterii sau angajatorii este bine sa dedicati un timp anume pentru conceperea CV-ului, sa incercati sa sintetizati cat mai multa informatie, astfel incat sa convingeti inca de la inceputul procesului de selectie. Exista de altfel o serie de informatii pe internet care va ajuta sa va construiti CV-ul sau puteti apela la serviciile unei companii de consultanta sau ale unui consilier in cariera.

Evident ca lungimea CV-ului este in directa legatura cu perioada carierei dumneavoastra, insa in cazul in care aveti o cariera de 20 de ani, incercati sa va axati in construirea lui pe cele mai recente experiente profesionale.
Pentru a avea o rata de succes destul de mare, e necesar sa aplicati la multe posturi, astfel incat sansele dumneavoastra sa creasca. Aceasta va reduce posibilitatea de a transmite un CV personalizat, in acord cu cerintele postului.

De foarte multe ori exista riscul sa transmiteti o candidatura generala, aceeasi pentru toate posturile la care aplicati. CV-ul poate fi personalizat in functie de industria catre care va orientati, chiar daca dumneavoastra candidati pentru postul de Reprezentat de vanzari, de exemplu. Postul este acelasi, insa el se particularizeaza in functie de sectorul de activitate si astfel e posibil ca doua posturi cu aceeasi titulatura, dar aflate in companii diferite, sa nu aiba prea multe in comun.

Primul pas este sa va delimitati sectoarele de activitate in care vreti sa activati odata cu profesia/jobul dorit si in concordanta cu aceasta sa evidentiati calitatile si atuurile pe care le aveti, astfel incat sa va cresteti valoarea ca si candidat.

Dincolo de continut, este importanta si forma in care va prezentati candidatura, ea tinand de managementul impresiei. Tocmai de aceea pentru a face o buna impresie, va sugerez sa adoptati o forma structurata, aerisita, profesionala. Cel mai bun format in care puteti trimite CV-ul este PDF, tocmai pentru ca pastreaza forma pe care ati dat-o documentului si structura.

O ultima recomandare este legata de scrisoarea de intentie care trebuie sa fie concisa, personalizata in acord cu postul pentru care candidati, un fel de invitatie la lectura CV-ului. Aveti foarte mare grija si la greselile de ortografie, tastare si punctuatie. Ele reflecta lipsa atentiei, superficialitate, o slaba motivatie pentru post si va descalifica din start.

Tininad cont de cele cateva recomandari de mai sus, puteti sa initiati elaborarea CV-ului si a scrisorii de intentie si sa demarati proactiv cautarea celei mai bune oportunitati profesionale pentru dumneavoastra.

Advertisement