
In aceasta pandemie, este imposibil sa ne detasam complet si sa fim in situatia in care sa gasim toate resursele pentru a face fata situatiei. Stresul nu este altceva decat raspunsul la o situatie care ne depaseste resursele fizice si mentale de a gasi o solutie si de a ne adapta. Nu putem nega aceste conditii extrem de stresante, cu atat mai mult cu cat afecteaza atat mediul nostru familial cat si pe cel profesional si rastoarna totul pe dos. Iata de ce avem nevoie sa ne lasam mintea deja suprasolicitata si suprasimulata de stiri si de informatii negative si anxiogene sa isi piarda focusul, sa hoinareasca in voie.
Tensiunea, nevoia de a restabili controlul in viata noastra, de a face fata amenintarii, nu permit mintii sa se relaxeze. Desi este o tendinta naturala, aceea de a ne lasa minte sa « zboare » in voie, acum parca nu ne mai permitem asta. Sanatatea noastra mentala depinde insa de masura in care ne lasam din cand in cand mintea sa hoinareasca asa cum ii place. Pe scurt, ar fi vorba despre meditatia non-directiva, care lasa mintea sa fie ca un ecan pe care se succed imagini, ganduri, fara sa le opreasca din fluxul lor natural.
In meditatia non-directiva, ne concentram asupra respiratiei noastre sau asupra unui sunet, insa mintea este libera, in timp ce in meditatia concentrata ne focusam simultan pe respiratie si pe un anumit stimul (un sunet, o mantra). Cercetatorii sunt de parere ca meditatia non-directiva este mai benefica deoarece ea permite celor care o practica sa acceseze imagini, amintiri, senzatii si emotii foarte diverse, crescand astfel spontaneitatea si facilitand un grad mai mare de constientizare.
Putem astfel sa accesam noi perspective asupra vietii noastre, sa formulam solutii la care nu ne-am fi gandit altfel, sa cream noi scenarii pentru viata pe care vrem sa o construim dupa ce vom fi iesit din aceasta grea incercare.
Putem incepe cu meditatia concentrata pe un stimul, o perioada de timp, astfel incat sa devina oarecum o deprindere si usor-usor vom putea sa practicam meditatia non-directiva, care presupune din partea noastra sa lasam sa intre in scena constiintei ganduri, idei, emotii, si sa ne debarasam simultan de tendinta de a le controla, de a le judeca, de a le cenzura. Pentru ca meditatia non-directiva nu se confunda cu ruminatia, cu gandurile obsesive care vin in mintea noastra si asupra carora incercam din rasputeri sa ne impunem controlul. In meditatia non-directiva, tocmai aceasta lipsa de control asupra gandurilor face ca ele sa apara pe ecranul mintii si sa plece la fel cum au aparut.
In aceste momente, in care ne simtim in pericol si amenintati, avem cu atat mai mult tendinta de a despica firul in patru, de a judeca si mai ales de a fabrica explicatii false pentru ceea ce ni se intampla. Si pentru ca in aceste momente, anxietatea este la cote maxime si nu la putini dintre noi apar starile depresive, eficienta meditatiei in contracararea gandurilor obsesive si a ruminatei este demonstrata de studii, cercetatorii recomandand practicarea ei timp de 30 minute pe zi.