
Pana momentan, erati multumit de job, de compania in care lucrati si va doreati sa evoluati profesional in cadrul acesteia, dar lucrurile s-au schimbat peste noapte si dintr-o data va vedeti in contextul in care sa cautati o noua oportunitate. Ceea ce nu este foarte usor in acest context impactat puternic de COVID-19. Iata de ce, acum mai mult ca oricand, conteaza ca gradul de angajabilitate (“employability”, in engleza) sa fie unul crescut. Tocmai pentru ca nu mai vorbim despre o cariera pe viata in cadrul aceluiasi angajator, ba mai mult nici despre un domeniu batut in cuie, e nevoie sa fim adaptabili si flexibili.
Studiile arata ca un angajat nu petrece in medie mai mult de 2-3 ani in cadrul unei organizatii si ca s-a perimat conceptul de angajat/candidat pasiv, care nu cauta sau nu este potential interesat de o oferta profesionala. Iata de ce o mare parte dintre angajatori nu se mai limiteaza la recrutarea clasica, traditionala, prin care candidaturile provin doar din anunturi de recrutare.
Mai mult, se opteaza pentru metode din ce in ce mai neconventionale prin care candidatii asa-zisi pasivi sunt contactati in vederea propunerii unei oferte profesionale. Un mijloc prin care se desfasoara aceste activitati este reprezentat de social media. Foarte multi recruiteri valorifica surse precum linkedin sau facebook. Astfel, pe site-urile de socializare, recruiterii vizualizeaza profile, posteaza joburi, intra in contact si initiaza etape preliminare ale procesului de recrutare si de selectie. Puteti remarca faptul ca ei se fac activi pe grupuri de discutii dedicate si specializate, pe diverse forumuri sau pagini.
Aantajele utilizarii canaleleor de social media sunt numeroase, tocmai de aceea recruiterii nu le ocolesc ci se orienteaza din ce in ce mai mult catre aceasta forma de comunicare. Astfel, ei gasesc mai usor candidati competenti, deschisi la noi oportunitati, care aspira sa se dezvolte profesional, sa ramana volorosi pe piata muncii.
In plus, faptul ca acesti candidati se preocupa de prezenta lor in spatiul virtual prin profilele pe care si le construiesc pe site-urile specifice (asa cum este linkedin.com) este inca un argument ca vorbim despre candidati motivati de dezvoltare profesionala, ancorati in realitatea pietei muncii. Foarte multe informatii din profilele candidatilor sunt mai autentice, ofera un plus de informatie in raport cu CV-urile standard, prezinta uneori un grad mai scazut de dezirabilitate sociala si profesionala.
Recruiterii au astfel acces la foarte multe informatii din sfera personala, a hobby-urilor, a pasiunilor, intereselor, ceea ce ii ajuta sa-si contureze o imagine mai acurata si mai completa despre personalitatea candidatilor.
A ignora aceste canale de comunicare in aceasta perioada sau a trata cu indiferenta si superficialitate construirea unui profil pe astfel de site-uri nu este indicat acum. Recomandabil este sa construiti cu grija si mai ales in acord cu realitatea aceste profile, sa diseminati informatii care sunt in favoarea dumneavoastra, care evidentiaza atuurile profesionale si personale, dar in acelasi timp informatii autentice.
Autenticitatea informatiilor si mai ales coerenta lor este imperativa, cu atat mai mult cu cat este posibil sa creati mai multe conturi pe diverse site-uri de socializare, mai mult sau mai putin profesionale si acestea sa fie consultate de recruiteri pentru a intregi profilul dumneavoastra, in cazul in care vorbim despre informatii facute publice. Recruiterii cauta sa valideze informatiile care le parvin, utilizand surse multiple si aici putem include metodele clasice cum ar fi candidatura prin CV, interviurile, testele psihologice si/sau de cunostinte, referintele profesionale, si mai nou informatiile accesibile pe conturile dumneavoastra de socializare.
Incoerenta dintre toate datele corelate, de pe diverse surse, poate sa constituie un argument contra candidaturii dumneavoastra si astfel sa pierdeti o oportunitate profesionala. Ramanand activ pe astfel de site-uri si acordand importanta modului in care va prezentati in mediul virtual va poate avantaja in situatia in care se departajeaza intre mai multi candidati cu profile similare.