In ce fel totul va fi bine pe piata muncii!? Doar o iluzie ce trebuie devoalata realist

Photo by Alexas Fotos on Pexels.com

Date fiind previziunile legate de recesiunea care tocmai a inceput si care urmeaza a evolua in functie de cat dureaza carantina, daca ati luat-o ca pe o vacanta in care sa va relaxati si sa puneti in stand-by planurile profesionale, nu e tocmai un context bun pentru asta. O sa fim fericiti la vara ca nu suntem in vacanta, pe plaja, la mare, pe un sezlong cu un cocktail mana, ci ocupati si preocupati de dead-line-uri si mai ales de faptul ca avem un job. Este o perspectiva la care nu ne-am fi gandit la inceputul anului si cu atat mai mult, daca venim dupa luni sau ani epuizanti, in care am depus mult efort si am gestionat o mare cantitate de stres in vietile noastre profesionale. Totusi, ceea ce trebuie sa retinem este ca acum nu este momentul sa spunem stop, sa ne punem in stand-by pe noi si cariera noastra.

Cu siguranta vor veni schimbari, chiar daca nu ne dorim acest lucru, chiar daca jobul nostru pare a fi intr-un sector care acum prospera, pentru care exista cerere si care « este pe val » acum. Cu siguranta niciun sector si niciunul dintre noi nu va fi ocolit de efectele evenimentelor care sunt in curs si care vor continua pentru cine stie cat. De aceea, a ne amagi cu ideile care circula in social media sub sloganul « totul va fi bine » si a ne lua o pauza  (uneori binemeritata dupa luni sau ani de efort si epuizare), nu e cea mai buna strategie acum. 

Din pacate sunt momente in care e nevoie sa gasim in noi sursa rezilientei, mecanisme de coping care sa ne ajute sa ne redescoperim, sa acceptam schimbarea si sa ne transformam totodata pe noi insine. Faptul ca asteptam sa revenim la vechiul « normal » in cateva luni, este doar un mecanism de negare care ne ajuta pe moment sa facem fata ambiguitatii si disconfortului pe care le simtitm. Ceea ce avem nevoie este sa incepem incet-incet sa acceptam schimbarile care au loc la nivel social, economic si mai ales personal, individual. Cu cat mai mult vom trai in negare si iluzie, cu atat mai putin vom fi pregatiti sa facem fata la ceea ce va urma in cateva luni. Intr-adevar, scenariile catastroale nu sunt incurajatoare si nici rationale, nefacand decat sa ne dezarmeze total, in loc de a ne mobiliza. Totusi, e nevoie sa acceptam ceea ce nu putem controla si sa putem sa ne canalizam energia catre ceea ce este in controlul nostru. 

Revenind la planul profesional, ar fi bine sa nu facem abstractie de schimbari cum ar fi faptul ca sute de mii de angajati intra in somaj tehnic si ca raportul cerere-oferta din piata muncii se va schimba considerabil.  Astfel, ar fi bine ca in aceasta perioada de « semi-hibernare », sa avem in vedere reteaua noastra profesionala, sa interactionam chiar si in mediul oline cu profesionisti din domeniul nostru de activitate, dar nu numai. Cand spun nu numai, ma refer la faptul ca interactiunea cu alte domenii ne poate aduce insight-uri interesante, ne poate crea o imagine de ansamblu si mai ales ne poate oferi optiuni la care nu ne-am fi gandit pana acum. Vom avea nevoie de o mare flexibilitate, astfel incat sa putem in multe cazuri sa o luam de la capat, pe un alt drum si sa avem forta unor noi inceputuri.

Photo by energepic.com on Pexels.com

Daca este o perioada in care timpul liber nu se mai duce pe activitati de relaxare uzuale, ci suntem cumva constransi sa stam in casa – sa ne gandim cum putem valorifica acest timp in ideea de a creste profesional. Avem la dispozitie o serie de surse online  – cursuri, aplicatii care ne deschid noi orizonturi, care ne ajuta sa ne perfectionam o limba straina. Tototdata, poate este momentul bun sa ne revizuim CVul, sa reflectam la ceea ce ne diferentiaza, care este avantajul nostru competitiv ca si profesionist in piata muncii si pe ce vom miza in viitorul apropiat. E clar ca nu putem vorbi in acest context de a ne planifica traseul de cariera pentru urmatorii ani, ci mai degraba de o strategie care e dinamica si care se schimba din aproape in aproape, intrucat schimbarile se intampla rapid si e nevoie sa ne adaptam sau sa gasim solutii creative.

Somajul in lume creste si chiar deunazi citeam un articol despre acest fenomen in SUA, care este previzionat sa creasca la 30% pana in vara, o rata mai crescuta decat cea atinsa in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Daca ne imaginam ca dupa aceste luni de pandemie si carantina, totul va fi bine de la sine – din punct de vedere economic si profesional, este o mare iluzie si cu totii avem nevoie de un reality check constant oricat de dureros si de inconfortabil ar fi.

Advertisement