Mai sunt joburi la adapost in aceste vremuri?

Photo by Startup Stock Photos on Pexels.com

In SUA exista aparent o categorie de joburi care sunt la adapost in aceasta perioada sumbra de criza, cand rata somajului a ajuns la cote foarte crescute – este vorba despre data designer si data scientist  – roluri care sunt mai mult ca niciodata implicate in analize predictive legate de scenariile post COVID-19. Cu toate acestea, se pare ca nici categoriile high-tech nu sunt imune la efectele crizei economice si ca start-up-urile sunt cele mai impactate, existand si aici posibilitatea de a aparea concedieri. 

International Labour organization a publicat un raport pe 7 aprilie 2020 despre starea fortei de munca in aceasta perioda dar si predictii referitoare la modul in care va evolua situatia in viitorul apropiat.  Astfel, se prevad reduceri ale fortei de munca in jur de 8,1% in tarile arabe, si in jur de 7% in Europa si Asia. Doar in Europa 7% din forta de munca reprezinta 12 milioane de angajati. Aceeasi organizatie internationala estimeaza ca in trimestrul doi al acestui an echivalentul a 195 de milioane de salariati full time va fi redus, ceea ce semnifica pentru o mare parte din forta de munca globala reducere atat in timpul de lucru – partial sau total, dar mai ales o reducere drastica a veniturilor.

Pe langa cei care si-au redus activitatea si implicit veniturile, vorbim de alte categorii profesionale care sunt acum in prima linie in lupta impotriva coronavirusului sau pentru a asigura nevoile vitale de hrana, aprovizionare si utilitati si in majoritate, aceste joburi sunt realizate de catre femei. 

Photo by EVG photos on Pexels.com

Sa nu mai vorbim despre economia neagra si gri, care este destul de extinsa la nivel global si  unde o serie de oameni sunt in risc pentru ca nu isi permit un concediu medical platit si asta va adanci saracia si inegalitatea. In acest context, scenariile viitoare depinde foarte mult de cum guvernele vor interveni prin politici fiscale si monetare care sa ofere suport. Intrebarea se pune legat de cate companii isi permit sa ofere suportul angajatilor, astfel incat sa treaca cu bine de aceasta perioada critica pentru a reporni deindata ce conditiile o sa fie mai prielnice.

Forte pobabil, pentru ca revenirea va fi progresiva, multe joburi vor fi propuse in sistem leasing sau temporar (contracte de munca pe perioada determinata), tocmai in ideea de a controla mai bine conditiile, tocmai pentru ca piata muncii va cunoaste fluctuatii puternice pana cand se va reechilibra. Dincolo de suportul pe care companiile il necesita din partea guvernelor, candidatii de pe piata muncii au nevoie acum mai mult ca niciodata de consiliere in managementul carierei si in cautarea unui job.  Daca pana acum piata din Romania, dar si din Europa si chiar la nivel global, era mai mult o piata a candidatilor, care adoptasera un comportament mai degraba pasiv, necautandu-si joburi in mod proactiv sau activ, in noul context e clar ca asistam la o schimbare de comportament.

Acum mai mult ca oricand, vor conta atat competentele si expertiza care fac diferenta, care constituie avantajul nostru competitiv, insa dincolo de partea tehnica, ceea ce va face in final diferenta va fi atitudinea pe care o adoptam atunci cand ne raportam la cautarea unui job si la modul in care percepem contextul actual si cel viitor. De aceea e important sa ne dam seama daca avem nevoie de ajutor pentru a vedea oportunitati atunci cand nimic nu pare a fi ofertant, iar a apela la un coach sau consilier in cariera este un pas la care ar trebui sa ne gandim.   

Advertisement