
Desi este destul de eliberator sa aflam ca din 15 mai ne reluam viata incet-incet, evident, respectand unele masuri, nu putem nega ca ne incearca un sentiment de anxietate: oare cum va fi, cum vom interactiona, cum se va schimba modul in care ne vom organiza la locul de munca, cum ne vom deplasa – cu masina personala sau cu mijloace de transport in comun?
Tocmai de aceea este foarte util sa ne uitam un pic la stadiile prin care au trecut alte tari afectate de COVID-19, care au iesit din carantina si au reluat activitatile. Astfel, in China – care a incheiat carantina in jurul datei de 29 martie, oamenii au iesit spre munca si nu numai, au calatorit cu metroul si fara exceptie au purtat masti. Acestea au devenit o normalitate pentru a te proteja pe tine dar mai ales pentru a-i proteja pe ceilalti.
Urmeaza sa revenim in birouri, unde stim cu totii ca ne asteapta spatii largi pe care le impartim cu ceilati si e important dincolo de masurile pe care le iau angajatorii, sa stim cum putem sa ne protejam. Tocmai de aceea, oricat de mult ne dorim sa reluam interactiunea, sa socializam, este bine sa avem in vedere ca situatia nu revine brusc la normal si o oarecare precautie este binevenita. Astfel, spatiile largi care erau destinate nu demult socializarii la cafea sau relaxarii, ar fi bine sa fie evitate pentru o perioada.
Un cercetator de la Universitatea din Arizona a demonstrat ca zonele care favorizeaza transmiterea si inmultirea germenilor si virusurilor in cadru zonelor de birouri sunt reprezentate de frigidere, usi, dulapuri, cesti de cafea si imprimante. De aceea, este recomandat ca in perioada aceasta de tranzitie sa avem mare grija la a folosi doar obiectele personale si a evita pe cat posibil sa utilizam alte obiecte care ar putea fi ale colegilor chiar daca uneori este vorba despre echipamentele tehnice cu care ne desfasuram activitatea. Trebuie sa ne asteptam ca pentru mult timp meeting-urile matinale la care ne beam cafeaua si discutam prioritatile sa iasa din obisnuinta, conferintele pe skype si zoom sa continue a fi modul nostru uzual de comunicare, iar despre strangeri de maini nici nu mai putem vorbi in viitorul apropiat.
Dincolo de eventuala teama pe care am putea sa o resimtim legat de revenirea la munca si in societate, in legatura in principal cu infectarea, multi dintre noi resimtim diverse angoase, anxietate, uneori chiar furie deghizata in alte emotii, pentru ca in continuare situatia este in afara controlului nostru. Ne-am astepta poate sa revenim la vechiul normal. Insa din pacate, ne dam seama pe zi ce trece ca acesta nu revine in ritmul in care ne-am fi dorit fiecare dintre noi.

Chiar daca nu am fost directi afectati de COVID, fiecare a fost afectat intr-o oarecare masura – chiar si la nivel simbolic. Cu totii am suferit o pierdere de diverse forme si multi dintre noi am pierdut increderea in revenirea vechiului normal, ceea ce se traduce adesea in sentimente de anxietate, de iritare. Fie ca ne-am pierdut planurile pentru anul acesta, interactiunea cu prietenii nostri si cu cei apropiati pentru o perioada de cateva luni si in aparenta e ceva nesemnificativ – cu totii am trait experienta unei pierderi. Inevitabil aceasta experienta se insoteste adesea de furie si depresie in diverse grade si avem nevoie usor-usor sa acceptam realitatea si sa o integram.
De aceea, in perioada de revenire la munca (indiferent de domeniul in care lcuram) e important sa ne asteptam sa experimentam diverse emotii si chiar uneori sa nu atingem nivelul de randament si productivitate cu care suntem obisnuiti. Este oarecum firesc sa remarcam aceste aspecte si e cu atat mai important sa putem sa vorbim despre ceea ce simtim si traim, fie ca o vom face cu managerul nostru sau un coleg apropiat, fie cu o persoana specializata care ne acorda suport emotional. A cauta suportul si ajutorul celorlati este un semn de grija pe care ni-l purtam si ne poate ajuta sa facem fata mai bine situatiei si sa avem grija si de ceilalti – fie ca e vroba despre famile, copii sau colegi.