
Adesea o inalta constiinta de sine este asociata cu dezvoltara profesionala si cu evolutia in cariera, intrucat cei care se cunosc pe sine stiu ce pot, cine sunt, ce isi doresc, cu alte cuvinte sunt mai increzatori si sunt perceputi astfel. Studiile au aratat ca femeile au in general o constiinta de sine mai inalta decat barbatii si paradoxal vedem totusi ca femeile sunt in continuare slab reprezentate in pozitii de leadership sau in diverse profesii. Desi femeile sunt constiente de ele insele, sunt totusi mai putin increzatoare in ele insele decat barbatii. Pare cel putin ciudat acest fenomen – ele se cunosc destul de bine, insa nu au incredere ca sunt mai bune sau cel putin la fel de capabile ca barbatii.
Exista mai multe cauze care duc la subestimare in cazul femeilor si tototdata cateva modalitati prin care femeile pot sa ajunga sa se valorizeze mai mult. In primul rand, atunci cand femeile inteleg ca ceea ce le face sa se subestimeze este in primul rand presiunea stereotipurilor de gen, inteleg cat de mult se limiteaza prin intermediul acestor biasuri cognitive. Atunci cand aceste stereotipuri sunt relativizate in functie de cultura si societate, femeile inteleg ca singurele limite sunt date de capacitati si de abilitati, si nu de gen.
Faptul ca femeile nu au incredere in ele insele, fiind influentate de stereotipurile de gen, le face sa spuna « Nu » oportunitatilor profesionale, sa nu exprime ceea ce vor, sa creada ca mai au de muncit ca sa se imbunatateasca. Dincolo de a constientiza erorile cognitive in ceea ce priveste autoaprecierea lor, femeile au nevoie de feedback din partea persoanelor semnificative pentru ele si a le cere feedback este un mijloc prin care sa aiba o parere exterioara despre capacitatile lor. Astfel ele isi demitizeaza propria neincredere in sine si au un punct de pornire pentru a-si creiona punctele forte. Pare ca aceasta nevoie de validare externa este intrucatva o vulnerabilitate, insa daca nu recunosc ca tocmai aceasta nevoie se afla in subsidiarul stimei de sine scazute, nu vor putea face niciun progres, indiferent de cat de mult efort vor investi in munca si in activitatea lor.
In ceea ce priveste feedback-ul, atunci cand femeile se multumesc cu un feedback vag, acesta nu face decat sa le creasca nivelul de confuzie in ceea ce priveste capabilitatile lor. De aceea, este important sa caute si sa ceara un feedabck specific, indiferent ca acesta este unul pozitiv sau negativ, ca sa poata sti ce au de imbunatatit in mod real. Pentru asta este nevoie ca femeile sa aiba curajul de a face fata oricarui tip de feeback, sa inteleaga ca oricum ar fi el, este singura modalitate reala de a evolua. Pentru aceasta este nevoie ca feedback-ul sa fie cerut si altor persoane, cu care poate nu se simt foarte confortabil, insa care le pot aduce noi perspective asupra lor insele. Apoi, pentru ca sa le fie si mai util, este nevoie ca ele sa aiba curajul sa ceara detalii despre un feedback specific, cum ar fi: « Imi poti da un exemplu cand ai vazut ca am procedat astfel ? », sau « Ai remarcat ca fac asta frecvent ? ».
Intr-adevar femeile au o mai mare nevoie de validare externa, fiind mult mai receptive la parerile celorlalti despre ele, spre deosebire de barbati care mai degraba folosesc mecanismul compararii sociale, atunci cand isi definesc imaginea de sine. Cu toate acestea, ceea ce le-ar ajuta mai mult pe femei sa isi creasca nivelul stimei de sine, este sa aiba receptivitatea crescuta la feedback si in acelasi timp sa treaca prin filtrul personal aceste feedaback-uri, cu alte cuvinte sa le raporteze la nevoile, valorile si interesele lor. Prin asta ar putea reusi sa mobilizeze energie in vederea realizarii scopurilor pe care si le-au propus si totodata sa isi regleze comportamentul in directia dorita.
Increderea in sine mai este legata intr-un mod foarte intim si de performanta pe care noi o atingem in activitate: cu cat avem performanta intr-un grad mai mare cu atat dezvoltam un sentiment de auto-eficacitate, adica avem credinta ca suntem capabili si ca putem sa ne atingem obiectivele propuse. Vorbim despre un « cerc virtuos » care se autointretine, de aceea este nevoie ca femeile sa devina mai constiente de performanta lor, ceea ce le poate face sa aiba si mai multa incredere in ele insele si sa isi creasca si mai mult performanta, reusind astfel sa exercite si mai multa influenta la job. Cu cat vor afisa mai multe incredere in sine, cu atat se vor bucura de credit din partea celorlalti si astfel vor reusi sa atinga un grad si mai inalt de performanta.
- Why Self-Awareness Isn’t Doing More to Help Women’s Careers. Tasha Eurich, (2019) Harvard Business Review.
- Appearing self‐confident and getting credit for it: Why it may be easier for men than women to gain influence at work. Guillén, Laura; Mayo, Margarita; Karelaia, Natalia. (2018) Human Resource Management.