Putem alege sa fim fericiti

Cum ar fi daca ne-am da seama intr-o zi ca starea noastra depinde intru totul de alegerea noastra si ca este un produs al mintii noastre mai degraba decat al realitatii externe? Oare nu s-ar schimba viata noastra si atitudinea pe care o adoptam atunci cand muncim, iubim, ne relaxam sau trecem prin momente dureroase – uneori adevarate traume? Se intampla sa nu ne placa ceea ce a fost in viata noastra pana la un punct anume, iar daca in acel punct ne spunem ca o sa facem din ceea ce ramane cea mai buna parte, cea mai interesanta si cu sens, incepem sa constientizam ca avem intotdeauna alegerea si libertatea. Emotiile noastre sunt starile noastre afective pe care din fericire avem puterea sa le autoreglam, sa le intelegem si sa le facem sa aiba un rol benefic in viata noastra.  Emotiile sunt cele care ne dau semnale despre ceea ce se intampla in afara noastra si ne ajuta sa ne reglam comportamentul, insa adesea se intampla ca efectul lor sa fie destabilizator.

Un studiu recent desfasurat de cercetatori de la Yale, Columbia, si Dartmouth (Feb, 2020) arata ca meditatia de tip mindfulness ajuta sa gestionam durerea fizica si emotiile negative. Se tot vorbeste despre mindfulness, fara insa ca intotdeauna sa se inteleaga ce insemna aceasta forma de meditatie. Este vorba despre o stare de constiinta extinsa si de acceptare a unei situatii sau context, fara sa existe vreo judecata, apreciere, ci doar simpla perceptie si experimentare. Studiul despre care aminteam anterior, a aratat diferente semnificative in ceea ce priveste activarea unor zone din creier atunci cand participantii expusi la durere fizica (apa cu temperatura mai crescuta), aplicau cateva tehnici de mindfulness, comparativ cu atunci cand nu aplicau astfel de tehnici. Dincolo de diferentele la nivelul creierului, participantii au raportat si stari subiective diferite: cei care au practicat tehnicile mindfulness au reusit sa isi autoregleze mult mai bine emotiile negative asociate experientei. Practic, a ne raporta intr-un mod neutru, non-judicativ la o situatie care ne trezeste emotii negative, ne poate ajuta sa toleram mai bine situatia, sa nu resimtim starea atat de intens. De foarte multe ori, tendinta noastra este aceea de a ne abate atentia de la situatii generatoare de emotii negative, negarea fiind un mecanism de aparare predilect. Aparent, emotiile noastre sunt blocate, insa ceea ce facem este sa anulam o realitate de care nu vom putea face abstractie mai incolo.  In mod natural tendinta noastra este sa focusam pe emotiile negative – reminiscente evolutioniste care ne–ar ajuta sa supravietuim intr-o lume plina de amenintari, uitand ca lumea in care traim ne genereaza mai degraba anxietati – temeri fara obiect real.  Atunci cand percepem situatiile in mod exagerat, noi suntem adesea prea atasati de acele contexte, ne este greu sa privim lucrurile fara a le cataloga, doar sa le intelegem.  A putea intra intr-o stare de « martor » nu este  nici pe departe a nega contextul, stimulii cu care venim in contact – mai degraba fiind vorba despre a privi cu mai mare obiectivitate, fara atasament emotional, cu deschidere si acceptare. Neexersata, meditatia de tip mindfulness nu este chiar la indemana, insa niste tehnici simple pot ajuta si ne pot creste usor-usor deschiderea si disponibilitatea. Una din cele mai importante este aceea de « a fi in prezent » » asta insemanand ca alte ganduri sau imagini nu vor interfera cu realitatea imediata la care suntem conectati. Percepm ceea este « aici si acum », suntem in contact cu oamenii prezenti, nu in mintea noastra. Atunci cand suntem singuri, « aici si acum » inseamna mai ales sa fim constienti de starile noastre emotionale, sa fim in contact cu corpul si cu senzatiile noastre.    

Este in puterea noastra sa ne cream o viata mai fericita si este dreptul fiecaruia sa puna in aplicare actiunile care il ajuta in acest sens. Un studiu realizat de catre Universitatea Hertfordshire (“Self-acceptance could be the key to a happier life, yet it’s the happy habit many people practice the least.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 March 2014), a aratat ca a dezvolta anumite obiceiuri ne poate creste starea de bine, nivelul de fericire. Astfel, a investi in relatiile cu ceilalti semnificativi din viata noastra, a darui, a face exercitii fizice, si in final a ne autoaccepta, poate creste semnificativ nivelul starii de bine. Totodata a arata curiozitate spre a invata lucruri noi, a ne stabili scopuri de atins si a descoperi un sens,  dincolo de noi, contribuie de asemenea intr-o mare masura la starea noastra de fericire. Tocmai de aceea a cauta sa avem o viata fericita este adesea o alegere, care presupune un efort voluntar, dezvoltarea unor deprinderi prin care sa cautam satisfactia si implinirea.

Iata de ce sta in puterea noastra sa ne imbunatim viata, sa facem ca restul vietii noastre de aici incolo sa devina cea mai buna parte, daca ne asumam responsabilitatea de a alege  ceea ce ne implineste si ceea ce ne aduce bucurie. Este adevarat ca rutina zilnica, atat de previzibila pentru noi toti, nu are potentialul de a ne creste starea de bine, ba dimpotriva. De aceea sta in responsabilitatea noastra sa cautam sa cream oportunitatile pentru experiente care ne imbogatesc, care ne cresc starea de bine si care ne dau energie.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s