Ce e dincolo de relatii distructive?

Photo by Pixabay on Pexels.com

Este greu sa faci ordine dupa ce mult timp ai incercat sa cauti “hrana” printre otravuri si toxicitate si cel mai greu este sa intelegi cum ai putut sa accepti in viata ta asemenea relatii si asemenea oameni. Dincolo de faptul ca te simti secatuit, te apasa si un sentiment de culpabilitate fata de propria fiinta. A pune capat unei relatii toxice nu e totul – calatoria nu se termina aici si multe persoane care fac asta nu inteleg de ce e nevoie de o mai buna intelegere de sine, iertare de sine si mai ales de gasirea unui sens si resemnificarea experientelor.

Intrebarea obsesiva se concentreaza pe « de ce am lasat sa se intample ? », insa ceea ce nu constientizeaza aceste persoane este ca iluzia controlului a tot, incusiv a tendintelor inconstiente care ne guverneaza ramane o iluzie placuta si linistitoare pe moment, insa departe de realitate.

Exista in noi doua forte – Eros si Thanatos – instinctul vietii si instinctul mortii, si uneori tendintele inconstiente distructive au nevoie de acea toxicitate si de aceea ne trezim acceptand in viata noastra relatii si comunicari distructive.

Tendinta naturala a tuturor sistemelor este catre entropie si daca facem o paralela cu psihicul, atunci cand lipseste focusul si un nivel de constienta mai ridicat – ceea ce presupune efort din partea noastra, dar mai ales un  bun contact cu Sine, cu nevoile noastre si o anume dezvoltare identitara, nu este de mirare ca lipsa acestora lasa spatiu de manevra entropiei, haosului.

Acceptam aspecte care sunt in totala discordanta cu sinele nostru autentic, uitam temporar de noi pentru ca intrucatva avem nevoie de o toxicitate care candva ne-a fost familiara si prezenta, poate doar intr-o alta manifestare. Repetand cumva tiparul, insa intr-un context total diferit si cu alti oameni, punem in scena aceleasi relatii in esenta, care se vor juca la infinit pana cand nu intelegem de ce avem nevoie de asta, unde suntem noi si unde este granita ce ne desparte de hrana toxica.

Este poate una dintre tematicile principale pe care le avem de integrat si inteles la un nivel mai profund – a seta granite sanatoase, in acord cu Sinele nostru. Atunci cand vedem ca o relatie toxica s-a finalizat, putem intelege lectia si in ce fel am reusit sa ne dezvoltam din punct de vedere spiritual si emotional. Daca alegem sa vedem experienta ca pe una de crestere si de evolutie, atunci reusim sa ii iertam pe ceilalti, dar mai ales pe noi insine.