
Abunda internetul de articole care ne tot reproseaza ca nu traim in prezent, ca suntem anxiosi si preocupati de viitor, ca scapam din vedere lucrurile simple care ne fac fericiti. Si uitandu-ma la societatea romaneasca, numai orientare pe termen lung nu vad si numai preocupare pentru viitor. Poate uitam de faptul ca tocmai ce s-au relaxat masurile de carantina si oamenii au luat cu asalt magazinele deschise, in gloata, de parca nici nu ar mai exista alte produse pe care sa le cumpere.Cu siguranta asat le-a lipsit pe durata carantinei si acum este o urgenta pe care nu o mai pot amana.
Apoi, intr-un alt articol se mentiona un studiu cara arata ca ca romanii sunt pe ultimul loc in UE la economisire – aici cu siguranta nu ne putem gandi ca nu « traiesc in prezent », ci mai degraba ca viata este ca un flow care curge, dar pe care niciunul dintre ei nu il coordoneaza ci mai degraba se lasa dus cu el. Se merge inainte cu valul sau curentul, fara a se pune problema daca actiunile pe care le intreprindem azi, ar putea avea vreun efect in viitorul apropiat sau mediu.
Oare in societatea de azi avem nevoie de a trai mai mult in prezent, de a ne focusa pe senzatii si trairi instantanee, sau mai degraba ar trebui sa ne punem in functiune cortexul, sa reflectam si anticipam putin si in consecinta sa ne ajustam deciziile si actiunile? Studiile din psihologie desfasurate la Universitatea Standford au demonstrat corelatia dintre inteligenta, orientare pe termen lung si amanarea gratificarilor de moment. Este de notorietate experiementul care se numeste « testul bezelei ». Astfel, analizand longitudinal, cercetatorii au remarcat faptul ca din lotul de studiu, copiii care au amanat sa manance bezeaua oferita, peste ani au atins un nivel mai ridcat de dezvoltare academica si aveau rezultate mult mai bune si in alte palnuri ale vietii.
Romania este caracterizata de o cultura colectivista, preponderent orientata pe termen scurt (conf. Hofstede) si atunci foarte multe fenomene sociale sunt perfect explicabile. Totusi, exista din ce in ce mai mult categorii sociale care decid sa nu mai traiasca dupa gloata, sa se desprinda de influentele masei si sa isi aleaga un stil de viata individualizat, conform nevoilor si volorilor personale. E drept ca vorbim despre o minoritate, dat fiind ca investiile in educatie sunt minore si vorbim de un grad foarte mare de excluziune si lipsa a accesului la educatie daca ne uitam la intreaga tara.
De altfel, testele Pisa a aratat cu varf si indesat care este locul pe care il ocupam in clasament! Romania este singura tara din UE care a dat testele PISA in format creion-hartie, comparativ cu celelalte care le-au sustinut in format digital – insa acum, in plina pandemie toti copiii fac scoala de acasa, chiar daca gradul de « digital litteracy » este unul foarte scazut in Romania. Avem cea mai mare viteza a internetului din Europa, insa avem o majoritate covarsitoare de copii care n-a vazut un calculator.
In tot acest context, a trai clipa, momentul, prezentul, pare a fi cea mai nesabuita decizie care ne lasa in bataia vantului si la mila actiunilor guvernului si tocmai de aceea un pic mai multa planificare – chiar daca este la nivel individual, orientare pe termen mediu, consistenta in actiuni si perseverenta, precum si amanarea micilor placeri de moment, se dovedeste a fi o strategie adecvata. Cum altfel am putea face fata intr-un context social si politic ambiguu, fara o strategie coerenta, fara posibilitatea de face predictii si a sti la ce ne putem astepta in cativa ani ? Pentru foarte multi, solutia a fost sa migreze catre orizonturi vestice, unde lucrurile par a fi mai predictibile, insa cu siguranta acolo viata nu se traieste in « aici si acum » ci presupune multe reguli, organizare, planificare si gandire.