Oare ce s-ar intampla daca am fi mai atenti pe ce se scurge timpul nostru?

Photo by Jordan Benton on Pexels.com

Daca vrem sa ne imbunatatim performanta, sa avem alte rezultate – fie ca e vorba de planul profesional sau personal, sa nu asteptam ca citatele motivationalae sa aiba efect magic – ca si cand auzindu-le si introiectandu-le, deja suntem pusi pe treaba si ne atingem obiectivele. Traim o iluzie frumoasa daca mai credem in asta si oricat de prozaic ar suna, fara sa existe un input adecvat (care sa tinga un optimum din punct de vedere al calitatii si al cantitatii) nu vom ajunge la output-ul mult dorit. Pare destul de industriala abordarea, insa este singura care a fost demonstrata stiintific si ar fi bine sa incepem sa tinem cont de ea.

Daca incercam sa ne uitam la munca noastra ca la un proces, cu siguranta ca vom vedea cat de mult timp se duce pe activitati fara valoare adaugata – pe care le desfasuram in virtutea inertiei, din obisnuinta, sau pur si simplu pentru ca ne plac si ne relaxeaza in sine. Adesea avem sentimentul ca suntem ocupati, far insa a vedea care sunt rezultatele finale. Uitam sa remarcam ca anumite actiuni pe care le desfasuram sunt pur si simplu o pierdere de vreme si ca altora cu mai multa valoare, le acordam foarte putin timp.

Daca am avea acest mindset de optimizare continua, am incerca sa fim constienti de modul in care ne desfasuram munca, sa gasim mereu noi moduri de a ne desfasura activitatea. Am incerca sa automatizam activitatea fara valoare adaugata pentru noi sau pentru jobul pe care il avem si sa maximizam sau sa investim mai mult timp si efort in cea care ne aduce  o valoare mai mare. Adesea, este destul de dificil sa identificam care dintre actiunile noastre aduc o valoare mai mare si se pune intrebarea daca ne uitam la efectele pe termen scurt sau pe termen lung ? Cel mai greu pas pe care il avem de facut este sa vedem pe ce anume pierdem timpul – ceea ce pare o pierdere de timp, se poate dovedi a fo o actiune importanta care sa ne ajute pe termen mediu sau lung. E foarte important sa stim care ne sunt obiectivele si ce anume contribuie la realizarea lor, astfel incat sa ne fie mai usor sa identicam aceste pierderi de timp si ulterioir sa stim cum ne prioritzam activitatea.

Odata ce am identificat actiunile care ne ajuta sa atingem obiective, e primul pas catre a incepe sa ne construim niste rutine si obisnuinte astfel incat sa putem sa devenim mai eficienti si sa stim ceea ce avem de facut. Daca in fiecare zi noi ne reconstruim agenda de la zero, atunci pierdem timp pretios pe care l-am putea dedica pentru invatare, studiu, cercetare. Ceea ce este deja validat in termeni de actiuni si activitati, trebuie sa fie integrat in anumite rutine care sa intre in functiune aproape automat. Totusi,  stim ca adesea realitatea aduce in prim plan situatii noi, inedite care au nevoie de noi solutii, de cercetare si de aceea este nevoie sa ne pastram deschiderea pentru a putea raspunde adecvat si acestora. Daca atitudinea noastra este una de autoreflectie asupra muncii noastre, cu siguranta ne vom gandi cum vom putea sa facem lucrurile mai bine, sa ne imbunatatim si totodata vom avea deschiderea de a cauta noi solutii si de a integra noile probleme aparute in configuratia noastra. Faptul ca dispunem de o minima organizare, ca ne stim activitatile importante ne confera o oarecare siguranta si sentimentul controlului. Mai ales intr-un context ambiguu, avem nevoie sa stim ca suntem in control, ca reusim sa introducem o minim a doza de predictibil in viata noastra. Astfel, ne gestionam anxietatea si in acelasi timp, acceptam ca exista si o doza de necunoscut pentru care nu avem retete predefinite, insa avem deschiderea de a cauta, de a investiga si intelege pentru a gasi noi solutii.

De foarte multe ori, credem ca aceasta organizare riguroasa ne diminueaza doza de spontaneitate, ne face viata mai rigida, mai plictisitoare si mai previzibila, fara sa ne dam seama de beneficiile imense pe care organizarea le poate aduce vietii noastre. Mintea noastra devine mai clara, fiind facilitata de structura pe care noi insine am construit-o si care este mereu perfectibila si flexibila. Nu inseamna ca a avea o organizare si un plan ne condamna la rigiditate, ci mai degraba ca ne asigura o planificare flexibila, un cadru care este mereu ajustabil in functie de schimbari.  Dar macar incercam sa anticipam ceea ce se intampla, ne manifestam intentionalitatea si totodata reusim sa canalizam energie si atentie catre un scop. Fara sa stim incotro ne indreptam, nici nu mai conteaza din ce directie bate vantul, caci « corabia » noastra poate junge la orice destinatie. Poate nu pentru toti functioneaza acest stil structurat, insa indiferent de domeniu, studiile arata ca ceea ce face diferenta legat de performanta este consistenta pe care o avem, iar asta inseamna sa manifestam constant anumite comportamente si sa fim convinsi ca sunt o investie pe termen lung.         

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s