
Cu siguranta multi dintre noi am visat la cel putin o vacanta anul acesta – inca mai visam la plaje insorite, apa cada, plaja cu nisip fin sau poate orase aglomerate si muzee. Oare mai este realist sa ne facem planuri de vacanta pentru acest an? E foarte frustrant sa ne luam gandul de la vacanta, sa nu stim cand vom mai putea pleca hai-hui intr-o aventura si in acelasi timp este nerealist sa ne asteptam ca lumea calatoriilor va fi aceeasi ca cea dinainte de criza.
Chiar daca pandemia se va sfarsi, chiar daca vietile noastre vor reintra intr-un normal, va fi aproape imposibil sa mai cumparam calatorii la preturile de dinainte de criza COVID-19. Industria companiilor aeriene a fost poate cea mai impactata de aceasta criza in contextul in care cererea a ajuns aproape de zero si in care unele companii au operat asumandu-si pierderi si venituri negative. Din pacate, multe dintre companiile aeriene risca falimentul in conditiile acestea sau reducerea drastica a businessului. Tot ce au putut face companiile aeriene a fost sa reduca din costuri atat cat s-a putut in aceasta eprioada – sa isi reduca flota, sa implementeze un management al crizei, insa asta nu este o garantie ca businessurile vor supravietui.
Foarte putini stiu ca multe companii aeriene sunte departe de a fi profitabile si ca acest business implica niste costuri fixe imense – insa toti ne imaginam ca acele bilete costisitoare sunt suficiente sa asigure atat costurile cat si profituri uriase pentru industrie. Nu este deloc asa si multe dintre companiile aeriene au intrat in aceasta criza deja cu multe datorii, ceea ce le-a facut si mai vulnerabile.

Nu insemana ca industria aviatica va lua sfarsit si ca ne luam adio de la calatorii, ci ca mai degraba va suferi schimbari dramatice si ca va trebui sa se redefineasca ca model de business. Dincolo de schimbarile inevitabile care vor interveni la nivel de preturi si oferte, cu siguranta si cumparatorii vor deveni mai precauti atat din punct devedere al calatoriilor si destinatiilor cat si din punct de vedere al consumului.
O sa asistam la o piata pe care vor opera mai putine companii, cu mai putine avioane si asta va genera implicit si o crestere a preturilor. Iata de ce zona de travel care devenise unul din hobby-urile preferate de middle class in mai toate societatile, va trebui sa fie inlocuita de alte preocupari. Din pacate, in viitorul apropiat nu se intrevede posibilitatea de a mai evada in city break-uri, de a pleca in calatorii initiatice in Asia, sau in calaltorii exotice in plina iarna. Aceste comportamente si obiceiuri o sa fie inlocuite de altceva si asta ar putea fi prin de turismul loc, prin industria de entertainment locala care sa asigure experiente de relaxare, dar nu numai.
Cu siguranta calatoriile de afaceri o sa fie un segment care va consitui o mare parte din cererea pentru transport aerian – totusi si aici exista un mic dubiu, dat fiind ca in ultimele luni o mare parte din companii au migrat masiv si foarte rapid (constranse de criza COVID-19) catre lucrul de acasa, comunicare online prin diverse platforme precum Skype sau Zoom si digitalizare.
Toate aceste transformari o sa creeze spatiu si timp pentru ca sa ne cautam noi preocupari si noi interese – va fi pentru multi o perioada de cautari, de redefiniril la nivel de identitate, pentru ca nu este usor sa renuntam la un stil de viata, la un modus vinvendi care ne era atat de familiar pana acum si sa ne reconstruim, sa ne recream. Va fi un proces care va implica acceptarea a cee ce am pierdut, renuntarea la atasamentele fata de viata noastra de dinainte de criza, trecerea prin perioade de tristete (absolut normale) pentru a ajunge la acceptare si la mobilizarea unei noi energii care sa ne ajute la reconstructia Sinelui intr-o lume cu siguranta schimbata.