
OMS raporteaza 3000 de cazuri de suicid pe zi din cauza depresiei, ceea ce este intrucatva alarmant. De cele mai multe ori perioadele de criza pot reprezenta adevarati triggeri pentru declansarea unei depresii si chiar daca aceasta nu este total invalidanta pentru individ, chiar si cei cu simptomoe moderate intampina dificultati in gestionarea vietii cotidiene.Tot OMS arata ca depresia este mai prevalenta in randul femeilor decat al barbatilor, fiind cumva legata de nastere si in acest caz vorbim de depresie postpartum. Depresia este adesea declansata de evenimente traumatice, iar emotiile se pare ca nu sunt totul, caci ele sunt influentate adesea de gandurile noastre. Ea afecteaza din ce in ce mai multi oameni si este intrucatva un subiect tabuu, intrucat invalideaza individul care isi pierde entuziasmul, apetitul pentru orice, bucuria de a trai si poate in extremis sa recurga la acte de suicid.
In contextul pendemiei actuale, e firesc sa ne asteptam ca unii dintre noi sa fim afectati mai mult la nivel emotional – depresia si anxietatea fiind efectele cele mai probabile si tocmai de aceea este important in ce masura oamenii sun educati, cunosc si recunosc simptomele depresiei. Mai important este de asemenea, daca ei se simt confortabil sa ceara ajutorul si sa inteleaga ca este firesc acest lucru. Pare-se ca in ultima perioada consumul de anxiolitice mai ales, a crescut in Romania, asa cum se mentioneaza in acest articol
Vorbim de un cerc vicios care intretine fenomenul, caci marea parte a oamenilor apeleaza la anxiolitice care au efecte rapide, imediate, chiar si medicii psihiatrii le asociaza in tratamentul depresiei, impreuna cu antidepresivele, creand implicit o dependenta de aceasta medicatie. In aceleasi timp, desi eliberate doar pe reteta, se pare ca nimic nu impiedica pacientii sa achizitioneze sau procure direct de la farmacii sau pe cai mai putin ortodoxe si sa-si auto-administreze aceste medicamente, ca si cand ar lua paracetamol si nurofen. Cu atat mai mult cu cat viata le este invalidata si nu pot sa se puna in miscare, sa iasa din casa, sa mearga la munca sau sa socializeze, multi aleg sa trateze simptomele, preferand sa creada ca anxietatea si depresia sunt doar un rezultat al unor disfunctii ale creierului si neurotransmitatorilor, nu neaparat ale psihicului.
Suportul psihosocial, combinat cu medicatia antidepresiva si psihoterapie – in special psihoterapia cogntiv-comportamentala sau psihoterapia interpersonala sunt foarte eficiente in combaterea depresiei si este important ca cei care sufera sa fie convinsi sa ceara aceste interventii. Adesea, suferind de depresie, individul nu are capacitatea sa mearga si sa ceara ajutorul de specialitate, fapt care agraveaza si mai mult simptomele si de aceea suportul psihosocial se dovedeste a fi esential. Si desi interventiile mentionate sunt eficace, foarte putine persoane care sufera de depresie beneficiaza de ele, in mare parte din cauza lipsei resurselor de a apela la ajutor specializat, dar mai ales din cauza stigmei sociale.
Depresia este inca perceputa gresit la nivel social, fiindu-i atribuit un grad mare de indezirabilitate ceea ce accentueaza sentimentul de rusine si lipsa de valoare pe care il traieste o persoana in depresie. Astfel, cercul vicios se autointretine si posibilitatile de ameliorare sunt din ce in ce mai diminuate. Si in societatea romaneasca mai persista tendinta de a stigmatiza persoanele depresive, desi se vad pasi spre asumarea vulnerabilitatilor, se vorbeste din ce in ce mai mult despre depresie in media si in online. A apela la servicii psihologice si a cere ajutorul unui specialist incepe sa se normalizeze, sa devina firesc si de asteptat atunci cand simtim ca resursele noastre sunt depasite de cerintele externe. A lua anxiolitice este o solutie imediata, insa superficiala, neajutand suficient pe cei care trec prin depresie sau pe cei care se confrunta cu atacuri de panica.

De aceea alte actiuni suplimentare pot ajuta si pot crea speranta, chiar daca depresia este de multe ori bagata sub pres, caci nu este in regula sa vorbim despre ea si ne place ca ceilalati sa ne vada puternici, facand fata mereu, nesperiindu-ne de nimic. Asadar, ceea ce va poate ajuta este sa:
- Identificati un cerc de suport printre familia, cunoscutii sau prietenii vostri cu care va simtiti apropiati si confortabil sa vorbiti deschis, fara a va simti rusinati, fara valoare sau judecati de catre acestia.Persoanele cu depresie si cele cu anxietate crescuta simt nevoia sa gaseasca un ascultator care sa fie acolo pentru ei, insa din teama de a fi judecati refuza sa se deschida, traind drama in forul interior.
2. Cautati ajutor specializat, caci oricat de ascultati si sustinuti va simtiti de catre cei din cercul vostru apropiat, acestia nu pot suplini interventia specializata – aici referindu-ma la psihoterapie si daca este cazul si la un consult medical. Cercetarile arata ca asocierea dintre psihoterapie si medicatie este foarte eficace in ceea ce priveste depresia. Daca totul se limiteaza la anxiolitice prescrise uneori si de medicul de familie, nu ramane decat sa tratam pentru moment simptomele. Psihoterapia este un proces de lunga durata, un demers dificil, mai ales pentru cei care sufera de depresie si desi este eficace, tocmai a ajunge la el este impiedicat de insesi simptomele depresiei. De aceea, persoanele dragi, care va sustin sunt cele care sunt menite sa va incurajeze permanenent sa optati pentru psihoterapie.
3. Continuati sa socializati, cat de putin. In depresie, multi functioneaza pe pilot automat, daca mai functioneaza – in sensul in care merg sau isi desfasoara activitatile profesionale si cele casnice intr-un mod robotic. Entuziasmul si vitalitatea lipsesc cu desavarsire si de foarte multe ori, ei ajung sa evite contactul cu ceilalti, orice forma de socializare. Dat fiind contextul carantinei si izolarea din ultimele luni, este cu atat mai probabil ca cei care sufereau de depresie sau cei care au inceput sa manifeste simptome depresive, sa se izoleze si mai mult, iar simptomele lor sa se agraveze. Important este ca socializarea sa nu lipseasca, chiar daca ea se intampla online in prima faza (in cazul in care nu este posibil altfel).
4. Setati o rutina sanatoasa. Desi este foarte dificil sa va mobilizati si sa organizati lucrurile, deindata ce faceti primii pasii catre planificarea unei rutine sanatoase, in sensul de a va face un program de somn, ingrijire personala si masa, o sa vedeti mici progrese in ceea ce priveste cresterea nivelului de energie pe care o resimtiti. Totodata este important sa reusiti sa pastrati un prgram echilibrat de lucru la munca – adica sa incepeti sa lucrati mai eficient si sa renuntati la orele peste program. De foarte multe ori, a lucra peste program nu este altceva decat un refugiu de a sta cu noi insine, de a ne implica in viata sociala si in relatiile cu ceilalti.
5. Exercitii fizice. Este demonstrat stiintific faptul ca exercitiile fizice au un efect benefic in cazul depresiei si adesea ele se recomanda a fi combinate cu psihoterapia si medicatia. Stim ca sportul ajuta la descarcarea neurotransmitatorilor implicati in depresie, cum este serotonina. Adesea, sportul si exercitiile fizice sunt un remediu mai bun decat medicatia, contibuind masiv la starea de bine. Principala provocare este insa aceea de a incepe sa faceti sport, pentru ca depresia este asociata cu un nivel scazut de energie, cu tulburari de somn, cu dificultatea de a ne pune in miscare. De aceea este important sa incepeti cu activitati scurte de 10-15 minute si sa cresteti durata in mod progresiv. E important de stiut ca starea de bine nu vine imediat, dupa cateva zile de practicat sport, ci dupa cateva samptamani de miscare constanta. Si in acest sens prietenii si oamenii apropiati va pot ajuta incurajandu-va sa faceti sport impreuna.
Dincolo de toate aceste recomandari, e importat de stiut ca in acest context dificil si ambiguu, ne putem afla toti intr-o stare emotionala nu tocmai buna, in care sa resimtim teama inexplicabila, sa ne facem griji in mod continuu, sau sa nu mai vedem sensul de a merge inainte. Daca in istoricul nostru avem si evenimente traumatice pe care le-am traversat la un moment dat, atunci este perfect explicabil sa ne simtim lipsiti de entuziasm, de vitalitate si de forta de a continua. Sa incepem sa ne acceptama aceste stari, sa consideram ca este firesc ca la un moment dat sa simtim nevoia de a lua o pauza de la zgomotul vietii cotidiene, fara insa a capitula, ci mai degraba a ne da voie sa ne refacem energia, sa ne intoarcem la noi insine. Deresia este in esenta o repliere catre sine, care ne spune in mod simbolic ca avem nevoie sa aruncam o privire in noi insine, sa ne acordam grija, atentie ca sa putem sa regasim speranta mai departe.